środa, 10 sierpnia 2011

Czas na ogórki

Dzisiaj czas zająć się ogórkami. Zastanawiałam się co z nimi zrobić: tradycyjne kiszone czy korniszony? No cóż, trochę słoików już jest w piwnicy, pora na coś innego. Sałatki? Dwa rodzaje wyszły przepyszne: ogórki z fasolką szparagową i mizeria w przecierze. Poniżej podam przepisy, a później idę do sąsiadki po przepis. Właśnie była na kawie i polecała ogórki z curry. Ale o tym później.

Ogórki z fasolką szparagową w zalewie pomidorowej
2 kg ogórków (obrać, pokroić w plasterki)
1 kg cebuli (pokroić w piórka)
2 kg fasolki szparagowej (obgotować z łyżką soli)

Ogórki wymieszać z cebulką, dodać 2 łyżki soli, odczekać godzinę aż puszczą sok(nie odlewać). Fasolkę przestudzić, pokroić i dodać do ogórków. Wymieszać.

Zalewa:
pół szklanki octu
pół szklanki cukru
1 szklanka oleju
koncentrat pomidorowy(200 g)

Składniki zalewy zagotować, zalać ogórki i zostawić na 3 godziny. Nakładać do słoików, pasteryzować 10 minut.

 Mizeria w przecierze
2 kg ogórków
2 łyżki soli
7 cebul
Ogórki i cebulę pokroić, dodać sól, odstawić na 30 minut i odlać wodę.

Zalewa:
koncentrat pomidorowy(200 g)
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1/3 szklanki octu
2 łyżeczki wegety
Składniki zalewy zagotować. Wymieszać z ogórkami. Pasteryzować 10 minut.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz